lauantai 5. huhtikuuta 2014

Suomalaisten törkeä palkkakehitys: Viidessä vuodessa nousua 21,5 % - 17,1 %

TalSa: Näin valtion väen tienestit ovat nousseet

Lainaus:

Tilastokeskuksen uusin palkkarakennetilasto osoittaa, että valtion palkat nousivat 2003–2012 peräti 44 prosenttia. Samaan aikaan kunnissa ja yksityisaloilla työskentelevien tienestit paranivat 35 prosenttia.

Että sillä tavalla.

Ei sikäli ettei tässä mitään uutta olisi. Jo 2008 on uutisoitu, että valtion leipä on pitkä muttei kapea.

Uusimman TalSa:n uutisen mukaan valtion palkat ovat 3 647 e/kk, kun 2008 uutisen mukaan ne olivat 3 000 e/kk -tasoa. Viidessä vuodessa +21,5 %.

Kuntatyöntekijöiden keskiansio oli 2 932 e/kk, kun 2008 se oli 2 500 e/kk -tasoa. Viidessä vuodessa +17,3 %.

Yksityiselläkin puolella palkat ovat nousseet pääosin ay-liikkeen lainsuojan ansiosta 3 279 e/kk tasolle 2 800 e/kk tasolta. Viidessä vuodessa +17,1 %. Tämä pitää hyvin paikkansa myös Bloomberg Businessweekin uutiset kanssa, jonka mukaan työkustannus on noussut Suomessa 2008-2011 yhteensä +12 %.

SUMMA SUMMARUM 1

Lähtökohtaisesti palkat ovat nousseet Suomessa järkyttävän paljon verrattuna siihen, että OMX25-indeksi on tällä hetkellä vuoden 2006 loppuvuoden tasolla, ja että Suomessa on koettu kolme taantumaa - yksi kunnon paukku heti 2008 finanssikriisin jälkeen, ja kaksi pienempää vuosina 2011 ja 2012.

Duunari tietenkin miettii, että enempi palkkaa on parempi. Mutta kannattaisiko kuitenkin pitää jonkinlainen roti palkkavaatimusten kanssa? Tavallaan Suomen meno muistuttaa Uruguayn "hyvinvointi"valtiokokeilun keskikohtaa joskus 1930-1950 -luvuilla, jolloin työntekijät esittivät poskettomia palkankorotusvaatimuksia samaan aikaan, kun maan talous selkeästi taantui.

SUMMA SUMMARUM 2

Makrotalouden mittareihin (BKT:n kasvu, HEX25-indeksin kasvu) perustuen suomalaisten palkankorotuksilla ei ole perusteita.

Siis perusteita tyyliin: "Teemme enemmän, joten meille pitää maksaa enemmän palkkaa". Jopa päinvastoin. BKT on vähentynyt 2008 tasosta, ja HEX25 on tällä hetkellä samalla tasolla kuin 2006 loppuvuodesta.

Toisinsanoen: Suomalaisten palkankorotukset 2008-2013 eivät perustu mihinkään reaaliseen tekijään. Suomalaiset vaativat lisää palkkaa tilanteessa, jossa kokonaistuottavuus laskee.

Toki voi olla yksittäisiä toimialoja, joilla korotukset ovat perusteltuja, mutta muuten korotukset perustuvat pelkkiin sosialistista narratiivia mukaileviin vaatimuksiin.

Palkkakustannuksiltaan Suomi onkin EU27-maiden häntäpäässä 8. kalleimmalla sijalla. Suomea edellä on siis 19 muuta EU-maata.

5 kommenttia:

 1. Miltton hyvä, muistaakseni se oli Kalle Isokallio, joka jossain aamukähetyksessä totesi, että jos valtion palkat jäädytettäisiin vuoden 2011 tasolle, niin säästöt olisivat jotain 3 miljardin luokkaa. Kenenkään ei tarvitsisi kärsiä muita enempää. Jos sama vielä tehtäisiin kunnallisella ja interkunnallisella puolella, niin suurin osa ongelmista poistuisi.

  Pitää kuitenkin muistaa, että valtion ja kuntien palkkakehitys on kokoomusvetoisen ay-liikkeen ansiota tai syytä. Eivät siellä demarit ole päässee hääräämään,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ongelmat olisi helppoa ratkaista tuolla tapaa. Nyt saadut palkankorotukset hupenevat koventuvaan verotukseen.

   Käsittääkseni kokoomusten ay-liikkeitä ovat muutamat julkisten alojen liitot, kuten Upseeriliitto, Poliisiliitto, Super, Pelastustyöntekijöiden liitto. Muuten ay-liike tukee demareita; suurin osa demareiden rahoituksesta tulee ammattiliitoilta ja Tradekalta.

   Poista
 2. Kenen palkat noin paljon on noussu? Ei ainakaan minun. Taitaa yksityispuolella olla ainoastaan johdon palkat nousseet, tuota esittämääsi prosenttia paljon reilummin. Ei täällä paskaduunaritasolla mitään ole näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Turkkulaanen!

   Millähän alalla ja missä firmassa mahdat työskennellä, jos saan kysyä?

   Poista
 3. Voisiko rajua palkkojen nousua selittää myös näin: http://www.hs.fi/talous/a1371095586203

  VastaaPoista